HÍREK
ESEMÉNYEK
SPORTOLJ VELÜNK!
Emelkedik a lakás-akadálymentesítési támogatás összege és többször is lehet igényelni!

A MEOSZ üdvözli, hogy a kormány megemelte és többször igényelhetővé tette a mozgássérült embereknek járó lakás-akadálymentesítési támogatást (LÁT). A januártól bevezetett változásokat Szövetségünk többször kérte, javasolta, most végre megvalósultak.
Legutóbb az Országos Fogyatékosügyi Program Intézkedési Tervébe javasoltuk bevenni, hogy az évtizedek alatt elértéktelenedett 150 ezer forintos támogatást emelje meg a kormány, állítsa vissza a reálértékét. Az idén januártól új és használt lakás vásárlása, meglévő lakás átalakítása esetén 300 ezer forint akadálymentesítési támogatás igényelhető.
Lehetővé vált: ugyanazon személy 10 évente kérheti a támogatást, amennyiben szüksége van újabb akadálymentesítésre.
Az új szabályozás szerint e tevékenységéért a bank 8% költségtérítésre jogosult az államtól. A változások 2016. január elsejétől léptek életbe.
A módosított jogszabály itt elérhető!
A jogszabályból a MEOSZ kivonatot készített, mely itt olvasható!
Információ a LÁT-tal kapcsolatban: Balázs Zoltán LÁT-szakértő, MEOSZ (balazszoltan@meosz.hu; 06-20/921-4588).
Info: meosz.hu                                                                                                                                                2016 január 13.
Egymillió forintra nőtt az új autó vásárlásához nyújtott támogatás!

Április elsejével módosult a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet.
A legfontosabb változás, hogy az új személygépjárművek szerzési támogatását 900 ezerről 1 millió forintra emelték. Lényeges az is, hogy a kölcsönszerződés egy alkalommal, legfeljebb három évvel meghosszabbíthatóvá vált.
A módosítás szerint a finanszírozó szervezetnek az eddigi 15 nap helyett már 30 napja van arra, hogy a támogatásban részesülő személyt a kölcsönszerződés megkötése céljából megkeresse.
Újonnan került be a jogszabályba az is, hogy újnak nem minősülő, de legfeljebb öt éve forgalomba helyezett személygépkocsi belföldi kereskedelmi forgalomban személygépkocsik értékesítésével foglalkozó, adószámmal rendelkező szervezettől vagy személytől vásárolható meg.
Infó: meosz.hu
Bővebben
Rendelet.
Rehabilitációs és rokkantsági ellátások változásai 2016. május 1-től!

Bővebben a NyugdíjGuru weboldalán.

2016. május 1-jétől fontos változások léptek életbe a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival és az ilyen ellátások mellett munkavégzésre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.
Fogyatékossággal élő gyermekek oktatása: a MEOSZ sürgős intézkedéseket javasol

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint rendszerszintű változtatásokra van szükség ahhoz, hogy az oktatás a mozgássérült, fogyatékos gyermekek egyéni szükségletei szerint működhessen. Az inkluzív oktatásra való áttérés tovább nem halasztható, kodifikált határidőkre van szükség. Növelni kell a fejlesztést végző szakemberek számát, felül kell vizsgálni a szakértői bizottságok működését is - áll többek közt abban a javaslatban, amelyet a Szövetség az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsnak (OFT) küldött meg nemrég.
A Tanács azt követően vette napirendjére a fogyatékossággal élő gyermekek integrált oktatásának ügyét, hogy az alapvető jogok biztosa jelentésében számos alapjogi visszásságot tárt fel. Az ombudsmannak a szülők azt sérelmezték, hogy sajátos nevelési igényű, integráltan oktatható gyermekük a köznevelési rendszerben nem kapja meg a szakértői bizottság által javasolt fejlesztő nevelést, oktatást, aminek legfőbb oka az égető szakemberhiány. Gondot okoz az is, hogy a szakértői bizottságok véleményei sok esetben nem világosak, kiadásuk hónapokba telik. Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács felkérte Czibere Károly államtitkárt, hogy a problémák megoldása érdekében egyeztessen az oktatásért felelős államtitkárral. Ehhez kapcsolódóan a MEOSZ is megtette a témában a javaslatait.

Info: meosz.hu

Bővebben
By John Fowler 2018.
Telefonáljon olcsóbban!
Körlevél