By John Fowler 2018.
40 éves a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesülete
A Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének története 1969-ben kezdődött. Akkor, amikor Király József, a későbbi alapító elnök motorbalesetet szenvedett. Az akkor huszonkét esztendős fiatalember mindennek és mindenkinek ki volt szolgáltatva, úgy érezte: hiányzik valami az életéből. 1977-ben felkerült a fővárosba.
Egyik nap azt hallotta, hogy esténként - zárt körben - a Rudas fürdőbe bejárhatnak a mozgáskorlátozottak.
A Rudasban találkozott Vajai Bélával, a budapesti egyesület elnökével. Az Ő rábeszélésére szervezett meg Egerben egy csoportot. Az orvosi rendelőintézetek közreműködésével, Mezei Miklóssal elkezdték felmérni a mozgássérültek számát. Akkor még szó sem volt adatvédelemről, sőt a körzeti orvosok is készségesen segítettek.
Az összegyűjtött névsorral elment dr. Papp Kálmán főorvos úrhoz, a Városi Tanács Egészségügyi osztályvezetőjéhez. Azonnal felajánlotta a sokszorosítást és a postázást, ami óriási dolognak számított.
Nos, így jutottunk el a városi egyesület megalakításáig. A alakulóközgyűlést 1978. május 22-én tartottuk a Szövetkezetek Kultúrházában 44 fő részvételével. Az idő előrehaladtával azt vettük észre, hogy más településekről is egyre többen érdeklődtek. A létszám rohamosan bővült, így 1979 végén életre hívták a megyei szervezetet. Megkezdődött a csoportok szervezése is Füzesabonyban, Gyöngyösön, Hevesen, Hatvanban.
Utóbbi két városban később önálló egyesület jött létre.
Egyesületünk akkori vezetője, Király József már egyik aláírója volt a Vácott kidolgozott együttműködési megállapodásnak.
A városi tanács épületében kaptunk irodát, ezt követően elég sok helyen megfordultunk, végül az Épületkarbantartó Szövetkezet közreműködésével hozzájutottunk ahhoz a helyiséghez, ahol az egyesület ma is működik, ami kezdetben bizony elég siralmasan nézett ki. Rendbetételében nagyon sokan segítettek, azokban az években az emberekben valahogy több volt a szolidaritás. Jó programokat szerveztünk, és szinte azonnal bekapcsolódtunk a mozgássérültek sportéletébe: mi már 1978-ban megjelentünk Szombathelyen egy versenyen. Úsztunk, asztali teniszeztünk, ülő röplabdáztunk, sakkoztunk, mi több, Agria Kupa elnevezéssel négy nemzetközi sporteseményt is szerveztünk. A harmadikon például hét országból jöttek el versenyzők, de mi is eljutottunk külföldre. Nagyon sokat tárgyaltunk a gyógyászati segédeszköz-ellátás gyengeségeiről, két évig kínlódtunk a szociális foglalkoztatás bővítésével, a bedolgozói hálózat kialakításával is. Sikerült. Üzletet vásároltunk, ahol a termékeinket árusítottuk, valamint egy mikrobuszt.
Az öröm leginkább a sportban nyilvánult meg, mert segítette a közösség kialakulását, bár néhányan úgy vélték: „… ugyan már, minek az nektek?". Ennek ellenére az országban mi vezettük be először a mozgássérült gyermekek úszásoktatását. 1986 nyarán a felsőtárkányi KISZ-táborban fiatalokat üdültettünk.
Király Józsefet a 10 évi elnöki tisztségben Bodó Mihály, Szekulesz Fülöp, Bögös László Molnár György, Császár Imre majd Madarász János követte.
A Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének 8 csoportja és 2 klubja van.
Örömet jelent, hogy kecsegtető ígéretek nélkül is egyre többen akarnak tagok lenni a mozgáskorlátozott emberek, és sok segítő kollégánk van. Mindez talán azt jelzi, hogy szeretnek bennünket. A civil társadalom szinte minden rétege számol velünk, számos együttműködési megállapodás is született. Egyesületünk tekintélyes tagja a megyeszékhely Eger Városi Civil Fórumának és a Egri Civil Kerekasztalnak.
Jelentős segítség érkezik a MEOSZ-tól is. Öröm látni, tapasztalni, szövetségünket mennyire tisztelik, tevékenységét elismerik. Ezt a bizalmat ápolni és erősíteni kell.
Képek az eseményről
Az egri városi televízió híradása
A rendezvény támogatói:
Köszönjük!